KeresésECL nyelvvizsga bemutatása

Szerintünk:

A legkönnyebb vizsga, a felsoroltak közül. Egynyelvű azaz nem tartalmaz közvetítést (fordítást). A gyakorlati nyelvtudást méri, a feladatokat is így alakították ki. Nincs nyelvtani teszt, és szótár a fogalmazás vizsgarészben használható. A szóbeli vizsgarésznél a vizsgázók párban vizsgáznak, így fennáll a veszélye annak, hogy a vizsgázótárs teljesítménye negatív irányba befolyásolja a saját eredményt.

 

A vizsga részei

A nyelvvizsga írásbeli és szóbeli részből áll, melyek külön is letehetőek. Ha a vizsgázó komplex nyelvvizsgára jelentkezett, de csak az egyik részvizsga sikerült, a sikeres részvizsgáról bizonyítványt kap.

 

A vizsga tartalma

 

Írásbeli

Irányított fogalmazás: a vizsgázóknak két (megadott szószámú) fogalmazást kell szótár nélkül, irányítási szempontok szerint írnia.

Olvasás-szövegértés: 2 különböző szöveghez kapcsolódóan két szövegértési feladatot kell megoldani. Ezek többfélék lehetnek, párosítás (sentence/paragraph matching) és kérdésekre szöveg alapján válaszadás vagy helyes válasz kiválasztás a legjellemzőbb.

 

Szóbeli

Bemutatkozás: célja a feloldódás, vizsgára hangolódás, nem értékelik. Ettől függetlenül érdemes felkészülni rá egy 3-5 perces bemutatkozó szöveggel, mert mint mindig, az első benyomás a legfontosabb. Ne a vizsgán kezdjünk el gondolkozni, hogy is mondják angolul a foglalkozásunkat. Érdemes egy ’érdekességet’ is beszúrni, hátha ’ráharapnak’ a vizsgáztatók. Természetesen ezt a témát jól nézzük át, hogy szükség esetén ki is tudjuk fejteni.

Irányított beszélgetés téma alapján. A vizsgáztatók kérdeznek, de a vizsgázótárssal (is) beszélgetni kell.

Önálló témakifejtés kép alapján. Nem képleírás! Viszont jól fel lehet rá készülni, a témakörök előre kidolgozhatóak.

Hallott szöveg értése. 2 szöveg hangzik el, melyeket kétszer lehet meghallgatni és a hozzájuk kapcsolódó feladatokat (pl.: párosítás, kérdésekre válasz) megoldani. A szövegek elhangzása előtt lehetőség van a feladatot áttanulmányozni.

A vizsgafeladatok a hétköznapi életben, köznapi társalgásban előforduló témákból kerülnek ki, pld: munka, tanulás, szabadidő, utazás, hobbi, család.

 

Eredmények

A vizsgaeredmények 30 nappal az utolsó írásbeli vizsganap után tekinthetők meg az ECL honlapon. Előzetes vizsgaeredmény közlésre nincs lehetőség. A sikeresen vizsgázóknak a NYAK megbízásából a Pénzjegynyomda készíti el akkreditált bizonyítványt, amit a nemzetközi bizonyítvánnyal együtt a vizsgahelyek juttatnak el a vizsgázóknak.

 

Mintafeladatok itt.

Honlap