Keresés5 tipp sikeres levélíráshoz nyelvvizsgán

tippek a sikeres nyelvvizsga levélhez

 

5 tipp sikeres levélíráshoz nyelvvizsgán

 

 

1. Soha ne írj piszkozatot, túl sok időt vesz el az átmásolás viszont írhatsz vázlatot! Segít, ha az egyes kidolgozandó pontokhoz pár szóban összeszeded, mit/miről fogsz írni.

 

2. Figyelj az angol levélforma követelményeire (címek, dátum, megszólítás, elköszönés). Minden jobb szótárban van minta levél, keress és vigyél ilyen szótárat (ha szótár használható) és mielőtt nekiállsz a levélírásnak, nézd meg a mintát, figyeld meg a formai jegyeket és az alapján kezdj dolgozni.

 

3. Minden megadott szempontot dolgozz ki, ne csak egy-két dologra koncentrálj.  3-4 gondolatot írj mindegyikről (4-5 sor), ha csak megemlíted, az általában nem elég.

 

4. Ne szótárazz sokat, használd a meglevő szókincsed. Próbálj az általad ismert angol szavakból kiindulni, ne hosszú, magyarul kitalált körmondatokat fordíts angolra – nehéz, sok időt vesz igénybe és sok a hibázási lehetőség.

 

5. Érdemes még vizsga előtt összeszedni néhány „jó, középfokú” szerkezetet és azokat megpróbálni „elrejteni” a levélben. (pl.: passzív, feltételes módok, befejezett igeidők, wish, used to etc.) Szintén érdemes összeszedni néhány kötőszavat, kifejezést, amit, ha lehet „el kell sütni”. Legjobb, ha nagyon általános, minden típusú levélben alkalmas kifejezésekben gondolkozol, mert ezek szabadon bevethetőek. (pl.: however, actually, to tell the truth, first of all, to sum up, though-although, as a matter of fact etc)